Cukier w owocach – co warto wiedzieć?
Jedzenie

Cukier w owocach – co warto wiedzieć?

Cukier występuje naturalnie w owocach, a także może być dodawany do żywności podczas przetwarzania. Ilość cukru znajdującego się w owocach różni się w zależności od rodzaju owocu i jego dojrzałości.

Co to jest cukier?

Cukier to węglowodan, który znajduje się w wielu różnych rodzajach żywności. Pojęcie jest bardzo szerokie, ale wyróżnia się podstawowe grupy cukrów:

  • proste czyli tzw. jednocukry, takie jak glukoza, fruktoza oraz dwucukry takie jak laktoza czy sacharoza.
  • złożone czyli o złożonej budowie cząsteczkowej czyli np. skrobia występująca w kaszach czy ryżu.
  • wolne czyli takie, które są dodawane do jedzenia w procesie produkcyjnym. Występuję jednak w naturalnej postaci m.in. w miodzie, syropach czy sokach owocowych.

Cukier w owocach i warzywach

Cukier jest naturalnie obecny w większości owoców i warzyw. Jest to słodki smak, który pozyskujemy z tych produktów spożywczych. Cukier ma wiele korzyści dla naszego organizmu, pomaga on regulować metabolizm i jest źródłem energii. Dostarcza również witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 Cukier w owocach – co warto wiedzieć?

W jakich owocach jest dużo cukru?

Cukier jest obecny w większości owoców, niektóre z nich zawierają go jednak w większych ilościach. Do takich owoców należą między innymi figi, winogrona, mango, granat, czereśnie, banany oraz gruszki, ananasy i jabłka.

Jakie owoce mają mało cukru?

Owoce, które mają mało cukru to m.in. cytryna, maliny, truskawki, porzeczki, agrest, aronia czy arbuz i grejpfrut.

Czy cukier z owoców jest zdrowy?

Cukier z owoców nie jest szkodliwy dla zdrowia, wręcz przeciwnie - ma on wiele witamin i minerałów. Należy jednak ograniczać jego spożycie, ponieważ może on powodować problemy zdrowotne, w tym te z cukrzycą.

Dzieje się tak, ponieważ cukier w owocach to fruktoza, która do krwioobiegu trafia szybko powodując szybki wzrost glukozy we krwi. Nadmiar fruktozy prowadzi do zwiększenia ilości kwasów tłuczkowych w wątrobie, a w efekcie zwiększenia produkcji cholesterolu i lipoprotein. To prowadzi do rozwoju komórek tłuszczowych, ich gromadzenia w organizmie a w efekcie do otyłości.

Z tego względu, u osób zdrowych ogólnie zaleca się spożywać 2-4 porcje owoców dziennie, o sumarycznej wadze około 300g. Jednocześnie należy nie przesadzać z ilością cukru w diecie, który jest w składzie większości produktów.