Na rynku zauważyć można coraz większe wyposażenie sklepów w produkty bezglutenowe bez względu na to czy jest to duży hipermarket czy osiedlowy sklepik. Ponadto są one dostępne także w wielu sklepach internetowych. Jak zatem wybierać tego typu produkty, by były wartościowe?
Produkty bezglutenowe – gdzie kupić?
Jak już wspomniano produkty bezglutenowe są dostępne już praktycznie w każdym sklepie bez względu na jego wielkość. Najczęściej można je rozpoznać za pośrednictwem symbolu przekreślonego kłosa. Dodatkowo warto zwracać uwagę na producentów. Dużo wartościowsze i pewne są produkty pochodzące od monoproducentów, specjalizujących się tylko i wyłącznie w produkcji żywności bezglutenowej. Są one bardziej bezpieczne, gdyż ma się pewność, że nie miały styczności z produktami glutenowymi, czego nie można już wymagać od producentów, oferujących zarówno glutenowe jak i bezglutenowe towary.
Dodatkowo chleby, bułki bezglutenowe, ciastka, mąki, makarony i inne produkty występują również w mniejszych punktach, zajmujących się tylko i wyłącznie sprzedażą zdrową żywnością czy piekarniach. Warto dodać, że w takich miejscach asortyment jest dużo mniejszy w porównaniu do większych supermarketów, a co za tym idzie ich ceny są nieco wyższe w porównaniu z sieciowymi sklepami. Często wyższa cena jest wyrazem jakości danego produktu, gdyż pochodzą od producenta żywności bezglutenowe. Kupując chleb, bułki bezglutenowe w piekarni należy dokładnie sprawdzić, czy są one odpowiednio odseparowane od pozostałych wypieków, glutenowych.
Sklep bezglutenowy online – warto korzystać z ich oferty?
Zakupy bezglutenowe najlepiej robić przez Internet. Wynika to z tego, że dostępne są tam zwykle produkty, pochodzące od producentów, posiadających właściwe certyfikaty, wpisanych na listę Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Dużym atutem sklepów internetowych ze zdrową żywnością jest niewątpliwie duży i bardzo zróżnicowany asortyment, z których można przygotować pełnowartościowe dania na cały dzień. W sklepach online są bardzo przystępne ceny, co szczególnie zachęca do podejmowania tych zakupów drogą elektroniczną. Świetną zachętą stosowaną w tego rodzajach sklepach jest możliwość otrzymania różnych rabatów na zakupy.
Ceny produktów – chleb, bułki bezglutenowe i inne
Jak można łatwo zauważyć ceny produktów bezglutenowych są nieco większe w porównaniu do tradycyjnych towarów glutenowych. Na wyższą cenę ma wpływ droższa i zaawansowana technologia oraz receptura wytwarzania żywności bezglutenowej. Dodatkowo w produktach bezglutenowych występuje wiele składników odżywczych, by osoby chorujące na celiakię mogli uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Kwestia ta również wpływa na ostateczną cenę takiego produktu.
W przypadku cen za pieczywo bezglutenowe należy przygotować się na kwotę od 5 do nawet 7 złotych za chleb czy bułki. Tak jak w przypadku tradycyjnego pieczywa, tak i w pieczywie bezglutenowym droższe są chleby ciemne. Za makaron trzeba dać ponad 4 zł, a za pół kilo mąki od 4 do 8 zł.