Mieszanka orzechów i owoców suszonych
Owoce suszone to zdrowa przekąska, z której chętnie korzystają osoby dbające o zdrowy styl życia. Garść orzechów, migdałów, rodzynek, żurawiny i innych owoców suszonych, wchodzących w skład popularnej mieszanki, zawsze można mieć przy sobie. Na uczelni, w pracy, a nawet w podróży to wygodne małe co nieco, które zaspakaja łaknienie. Orzechy i suszone owoce warto zabrać na wakacje, do samolotu, na rejs jachtem lub zwiedzanie z przewodnikiem. To lepsze niż tradycyjny suchy prowiant z hotelu!
Owoce suszone bez konserwantów
Nasza przekąska rzeczywiście będzie zdrowa, jeśli zadbamy, aby nie składała się z owoców zakonserwowanych siarką. Producenci używają różnych środków do przedłużenia terminu spożycia. Może to być słodzenie cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, dodanie oleju słonecznikowego lub zasypanie mąką. Warto sprawdzić na opakowaniu, z czego składa się nasza mieszanka. Jeśli znajduje się w niej żurawina suszona słodzona sokiem jabłkowym to śmiało, można sięgnąć po kilka opakowań na zapas.
Bez trudu każdy samemu przygotuje autorską mieszankę ze sprawdzonych składników w takich proporcjach, aby była jak najbardziej wartościowa. Komponenty można kupić osobno, ale warto szukać ich w sklepach, które dbają o zdrowotny aspekt oferowanych produktów.
Jak zrobić własną mieszankę owocowo-orzechową?
Znalezienie sklepu ze zdrową żywnością w sieci nie powinno sprawić trudności. Kiedy już odkryjemy takie miejsce, w którym ceni się organiczne produkty, warto zrealizować listę potrzebnych składników do sporządzenia własnej mieszanki owocowo-orzechowej lub zaopatrzyć się w gotowe kompozycje.
- Opakowanie około 100 g orzechów nerkowca,
- Paczka łuskanych orzechów włoskich,
- Około 50 g łuskanych orzechów laskowych,
- Migdały – mogą być blanszowane bez skórki,
- Morele suszone bez siarki, najlepiej suszone naturalnie,
- Żurawina suszona słodzona sokiem jabłkowym,
- 100 g rodzynek – mogą być duże sułtańskie lub greckie, drobne,
- Wg uznania: suszony ananas, imbir, kokos lub chipsy bananowe (bez cukru).
Suszona żurawina – dlaczego warto ją jeść?
Każdy ze składników mieszanki posiada właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Np. orzechy włoskie dbają o wydajną pracę mózgu, a migdały o piękną, lśniącą skórę. Migdały zawierają magnez, potas, fosfor, żelazo oraz wapń. Co więcej, blanszowane są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Odgrywają one ogromną rolę w procesie regulowania poziomu cholesterolu w organizmie.
Nie da się ukryć, że suszona żurawina, szczególnie bez cukru, słodzona sokiem jabłkowym może dużo zdziałać w problemach z pęcherzem moczowym. Na wakacjach jest to częsty problem. Jeżeli więc ktoś boryka się z częstym zapaleniem dróg moczowych, a szczególnie pęcherza, może dosypać do swojej autorskiej mieszanki podwójną porcję żurawiny – zamiast przepisowych 100 g, dodać jej dwa razy więcej, czyli 200 g. Owoce w zdrowej mieszance do chrupania z orzechami to znacznie przyjemniejsza alternatywa do tabletek z wyciągiem z żurawiny!