Święta Wielkanocne nie mają tak narzuconego rygoru w postaci 12 dań, jak ma to miejsce w Boże Narodzenie. Lista wielkanocnych przysmaków z powodzeniem może być dużo mniejsza. Jakie potrawy powinny zagościć na wielkanocnym stole? Co oprócz jajek powinno znaleźć się na świątecznym talerzu? Oto kilka pomysłów na ciekawe i smaczne potrawy wielkanocne. Jeśli potrzebujesz inspiracji, dobrze trafiłeś.
Potrawy Wielkanocne
Potrawy jakie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole są dyktowane tradycją. Święta Wielkanocne są wyjątkowym czasem, gdyż kończą okres Wielkiego Postu, w czasie którego wiele z nas podejmowało się różnych wyrzeczeń, stąd z ogromnym smakiem i radością zjadane są wszystkie Wielkanocne przysmaki. Występują typowe potrawy Wielkanoce, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Wśród Wielkanocnych dań nie powinno zabrakną białej kiełbasy surowej podawanej na gorąco albo nie, żurek albo zupa chrzanowa, jajka w różnej postaci czy to w sałatkach czy faszerowane, chleb świecony, wędzonka – kiełbasa, schab bądź szynka, pasztet domowej roboty, zimne nóżki – kurczak w galarecie, roladki drobiowe z jajkiem w środku, jajka faszerowane w panierce czy sałatki na bazie jajka i szynki.
Potrawy wielkanocne w słodkim wydaniu
Nie ma świąt bez ulubionych słodkości i deserów. Nic tak jak pyszne ciasta domowej roboty nie smakują przy rodzinnej kawie z bliskimi. Wielkanoc to czas spotkań rodzinnych, nic bardziej do nich nie pasuje jak różne potrawy wielkanocne podawane na słodko. Przed świętami powinniśmy upiec babkę wielkanocną – drożdżową albo piaskową wedle uznania. Osoby, które nie preferują tego ciasta mogą spróbować innej alternatywy jaką jest wieniec drożdżowy albo keks z bakaliami. Święta Wielkanocne kojarzą się z mazurkiem kajmakowym, czekoladowym, z różą a także, sernikiem tradycyjnym lub z brzoskwinią, makowcem, paschą czy miodownikiem.
Sposób na jajko wielkanocne
Jajko jest największym symbolem Świąt Wielkanocnych. Można je przygotować w formie faszerowanej, pasty jajecznej z łososiem, kotleta z jajkiem, sałatki z tuńczykiem i jajkiem czy też jajka w majonezie i chrzanie.